times

Werkkapitaal

Werkkapitaal wordt wel eens de smeerolie van een bedrijf genoemd. Klanten die niet direct betalen (debiteuren), voorraden die u aanlegt of inkoop die u direct betaalt, enz. Het vraagt allemaal om werkkapitaal. Het investeren in deze posten, met werkkapitaal, is echter een risico. Voorraden kunnen bijvoorbeeld minder waard worden en debiteuren kunnen achter blijven in betaling. Banken financieren daarom steeds minder vaak werkkapitaal. Waar kunt u dit nu nog wél financieren?

Werkkapitaal financieren

Werkkapitaal is nodig in elke bedrijfsfase. Waar kan je nu nog aan werkkapitaal komen?

 • Werkkapitaal voor starters
  Hoe kleiner en jonger het bedrijf is, hoe risicovoller het is om werkkapitaal te financieren. In deze fase stappen bijna alleen privé investeerders (business angels) in. In de regel kunnen zij tot EUR 500.000,- werkkapitaal financieren, via een lening of tegen aandelen.

 • Werkkapitaal voor bestaande bedrijven tot EUR 500.000,-
  Als u als bedrijf al langer bestaat is het makkelijker om werkkapitaal aan te trekken. Veel investeerders zijn geïnteresseerd om tegen aandelen of middels een lening werkkapitaal beschikbaar te stellen. Tot EUR 500.000,- zijn het voornamelijk privé investeerders en kleine investeringsfondsen. Als u langer dan drie jaar bestaat kunnen banken soms ook een deel financieren.

 • Werkkapitaal voor bestaande bedrijven vanaf EUR 500.000,-
  Heeft u als bestaand bedrijf meer dan EUR 500.000,- werkkapitaal nodig, dan zijn grotere fondsen, participatiemaatschappijen en banken voor u de juiste partij. Zij financieren in de regel pas vanaf dit bedrag en alleen bij bedrijven die track-record hebben. De laatste jaren financieren banken bijna alleen maar werkkapitaal als ook een investeerder of fonds mee financiert.
 • Hoe wordt werkkapitaal verstrekt?


 • Werkkapitaal in de vorm van een rekening courant krediet
  U kunt werkkapitaal krijgen in de vorm van een RC. Vooral banken werken op deze manier. Voordeel is dat u alleen rente betaalt over het uitstaande bedrag. Nadeel is dat banken altijd gerechtigd zijn om de rekening courant terug te schroeven en u daardoor in de problemen kunt komen.

 • Werkkapitaal in de vorm van een annuïteiten lening
  Een langlopende lening, met vaste aflossing en rente, is een vorm die veel privé investeerders en banken gebruiken. Daardoor weet u als ondernemer direct waar u aan toe bent. Nadeel is dat u vanaf dag 1 begint met aflossen.

 • Werkkapitaal aantrekken in ruil voor aandelen
  Investeerders, investeringsfondsen en participatiemaatschappijen verstrekken werkkapitaal vaak in ruil voor aandelen (meestal in combinatie met een lening). Hierdoor worden ze mede-eigenaar en halen ze uiteindelijk hun rendement uit dividend of bij een exit. Voordeel is dat u als ondernemer geen aflossing en rente betaalt. Nadeel is dat u wel een stuk(je) van uw bedrijf in handen geeft van een andere partij.

 • Werkkapitaal doormiddel van factoring
  Als u als ondernemer een grote debiteuren portefeuille heeft, kunt u deze 'verkopen' aan een factoringmaatschappij. Zij betalen u direct een bedrag voor de openstaande portefeuille. Vervolgens innen zij de bedragen bij uw klanten. Voordeel is dat u relatief snel werkkapitaal beschikbaar heeft. Het nadeel is dat uw wel veel marge verliest door het tarief van de factoringmaatschappij (vaak een percentage van de totaal som aan debiteuren).

 • Auteur: Peter van Meersbergen

  Bent u als ondernemer op zoek naar een financiering voor werkkapitaal? Doe een financieringsaanvraag en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

  Direct financiering aanvragen