times

Jasmine Bee vindt investeerder voor de export van duurzame Tanzaniaanse honing

26-07-2018
Met liefde voor Tanzania én honing, startte Jasmijn Bleijerveld in 2015 haar onderneming Jasmine Bee. Met haar honingbedrijf levert ze niet alleen een bijdrage aan de bijensector in Tanzania, ook zorgt ze voor een duurzame ontwikkeling van de leefomgeving. Via Investormatch vond ze een investeerder die meewerkt aan het verwezenlijken van haar droom: een exclusief Tanzaniaans honingmerk op de Europese markt te zetten.
Zes jaar lang woonde Jasmijn in Tanzania. Tijdens haar verblijf zag ze hoe de honing daar op kleine schaal werd geproduceerd. Destijds had ze nog weinig kennis over de bijensector, maar ze wist dat er ruimte was voor verbetering. Dus ging ze op zoek naar kennis en mogelijkheden om de productie van honing te verbeteren. Met een maatschappelijk doel: ontbossing tegengaan en de mogelijkheden die het landschap biedt, op een goede manier te benutten. Jasmijn hoopt met Jasmine Bee een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het bewaren van de biodiversiteit en de leefomstandigheden van de lokale gemeenschappen in Tanzania.

Mama Bij
Bleijerveld begon haar onderneming met een zoektocht: “In het begin was ik vooral erg zoekende naar de juiste methode. Ik zocht niet alleen naar de beste wijze om honing te produceren, maar ook naar de vorm van samenwerking met gemeenschappen in natuurgebieden. Het moest natuurlijk een vorm zijn waarvan zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren en een vorm die de kwaliteit en kwantiteit van honing voor de afnemer garandeert.” Ze begon met 150 eigen (moderne) kasten in Kisampa Community Conservation Sanctuary. De honing verkocht ze lokaal. Vervolgens gaf ze imkertrainingen aan de lokale bevolking, zodat zij zelf aan de slag konden met bijenhouden. Zo begon de bekendheid van Jasmine Bee, die haar bijnaam ‘Mama Nyuki’ opleverde, wat in Swahili ‘mama bij’ betekent.

Export naar Europa
Met deze bekendheid kreeg Jasmijn steeds vaker aanvragen van honinghandelaren uit Europa om ook bulk te gaan leveren. Honing exporteren op grote schaal is een uitgelezen mogelijkheid om nóg meer bij te dragen aan leefomgevingen in Tanzania, wanneer ze honing exporteert op grotere schaal. Jasmijn: “Export naar Europa biedt mogelijkheden, omdat de vraag naar honing in Europa groot is. Daarnaast kunnen we op deze manier ook écht iets bijdragen en daar doen we het ook voor.” De bulk export van 60 ton naar Europa is de start van een duurzame honing handel tussen Tanzania en Europa.

Succesvolle pitch

Met deze exportplannen groeit ook de vraag naar kapitaal. En dat is waar crowdfundingplatform Investormatch om de hoek komt kijken. De oprichtster van Jasmine Bee pitchte voor een groep investeerders haar groeiplannen. Deze bijeenkomst leverde haar succes op: ze vond een investeerder. “Ik wist in het begin niet zo goed wat ik kon verwachten. Maar ik werd bij Investormatch heel goed begeleid en gelukkig heb ik een investeerder gevonden die in de plannen van Jasmine Bee gelooft.”

De komende 5 jaar
Ook voor de volgende vijf jaar zijn er ambities. Zo moet de bulk export van Jasmine Bee toenemen van 60 ton tot 450 ton. Daarnaast wil ze haar werkgebied uitbreiden naar meerdere bossen in Tanzania en zich bezighouden met de productie van andere producten. Bovendien wil Bleijerveld ‘Beehive Fencing’ uitrollen rondom het Kilimanjaro Nationaal Park. Het Nationale Park is niet omheind, waardoor olifanten vrij kunnen rondlopen. Deze vrijheid brengt echter risico’s met zich mee omdat olifanten in conflict komen met mensen (Human-Elephant Conflict), door het kapot trappen en opeten van hun landbouwgewassen. Dit zorgt voor voedsel onzekerheid van de lokale bevolking. Als reactie hierop worden olifanten afgeslacht. De redding van de olifanten is hun angst voor bijen, de dieren rennen weg bij het horen van bijengezoem. De olifant onthoudt de negatieve ervaring en keert dan ook niet terug naar het gebied. Beehive Fencing maakt gebruik van bijen als een natuurlijk afschrikmiddel voor het vertrappen en opvreten van de oogst door de olifanten. Dit project zorgt voor grotere voedselzekerheid van de boeren, vergroot hun inkomen met de verkoop van de honing en verbetert het samenleven van mens en olifant. Jasmijn: “Beehive Fencing zou een mooie nieuwe pitch kunnen zijn. Ambitie is er genoeg, net als de ruimte om te groeien. Zolang natuurbehoud maar voorop staat.”

Gerelateerde artikelen