times

Nieuw antibioticum dichterbij markttoetreding door informal investors

28-08-2018
Remko van Leeuwen en zijn compagnon Leonie de Best van Madam Therapeutics namen twee keer deel aan een investeerdersmeeting van Investormatch. Met succes. Maar liefst 15 investeerders zagen de potentie van het nieuwe antibioticum met effectieve werking tegen resistente bacteriën.
Artsen schrijven antibiotica voor aan hun patiënten in het gevecht tegen infecties. Een nadelig gevolg is dat veel bacteriën hier resistent tegen raken en dat simpele infecties in de toekomst levensbedreigend kunnen worden. Dit is maatschappelijk een wereldwijd en urgent probleem aan het worden. Daarom is het noodzakelijk dat er nieuwe medicijnen op de markt komen die deze bacteriën wél doden. Madam Therapeutics is bezig met de ontwikkeling van zo een nieuwe antibioticum in samenwerking met het LUMC en AMC. In eerste instantie wordt er gefocust op een antibioticum dat kan worden toegepast bij de behandeling van oppervlakkige infecties bij diabetische voetwonden, infecties bij brandwonden en het MRSA dragerschap (de ziekenhuisbacterie).

Op zoek naar financiering
Sinds de oprichting van Madam Therapeutics in 2011 heeft het bedrijf volledig gedraaid op subsidies, donaties en eigen investeringen (totaal €8.3M), maar nu is er financiering nodig om het antibioticum verder te ontwikkelen. Via Investormatch kwamen Leonie en Remko met investeerders in contact, maar aanvankelijk had het tweetal een ander traject voor ogen: “Om tot een afronding van de klinische studies en uitlicensering naar een grote farmaceutische partij te komen, is nog minimaal € 8,5 miljoen nodig. Daarom gingen we op zoek naar venture capitalists en investeringsfondsen. Dat bleek niet de juiste weg, want we kregen overal te horen dat we terug moesten komen als we klinische resultaten hebben. Daarom hebben wij besloten om eerst een kleinere klinische studie te doen die goedkoper is en waarbij we ook relevante data kunnen genereren. Met deze resultaten kunnen we alsnog de stap zetten naar de grotere vervolg financiering via venture capitalists”, legt Leonie uit.

Pitchen bij Investormatch
Voor deze eerste kleine klinische studie was alsnog € 1,1 miljoen nodig. Een flink bedrag dat door informal investors geïnvesteerd zou moeten worden. Om de investeerders te overtuigen pitchten Leonie en Remko hun kapitaalbehoefte onder andere op twee investeerdersmeetings van Investormatch. Tijdens zo’n meeting komen diverse innovatieve projecten aan bod. Ondernemers pitchen in drie minuten hun project en daarna krijgen de investeerders de kans om vragen te stellen. “Hoewel het voor ons moeilijk was, omdat wij vanuit de life science industrie komen en meteen hele grote bedragen nodig hebben, vond ik het wel superleuk en erg nuttig”, vertelt Leonie terugblikkend op het event. Dat het bijwonen van de investeringsmeetings nuttig was, blijkt wel uit het feit dat 15 informal investors besloten te investeren in Madam Therapeutics. Samen zorgen zij ervoor dat dit nieuwe type antibioticum weer een stap dichterbij markttoetreding komt.

Ook op zoek naar een investeerder?
Bent u ook op zoek naar een investeerder en denkt u dat een informal investor in deze behoefte kan voorzien? Dien dan geheel vrijblijvend een financieringsaanvraag in bij Investormatch. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

Direct financiering aanvragen

Gerelateerde artikelen