times

Private investeerder verstrekt groeifinanciering aan 3dPrintCompany

15-08-2013
Dankzij de bemiddeling van Investormatch heeft Marjan van Lambalgen van
3dPrintCompany een kapitaalinjectie van 150.000 euro ontvangen van een private investeerder.

Ondernemer Marjan van Lambalgen startte vorig jaar mei vol enthousiasme met haar bedrijf 3dPrintCompany. Het Hengelose productiebedrijf focust zich op het produceren van 3d-modellen. Van Lambalgen is laaiend enthousiast over 3d-printing. “Wij realiseren de ideeën van onze klanten met een techniek die enorme invloed heeft op de maatschappij”, vertelt Van Lambalgen. “Voor mij destijds genoeg redenen om een bedrijf te beginnen. Dit is gewoon zo gaaf.”

Investeren
Om te starten had Van Lambalgen een startfinanciering van 450.000 euro nodig. Zelf investeerde ze 200.000 euro, de overige 250.000 euro heeft ze middels een bancaire lening binnengehaald. De eerste zeven maanden, van mei tot en met december 2012, behaalde ze een omzet van 42.000 euro; dit jaar staat de teller al op bijna 80.000 euro. Haar visie is nu gericht op uitbreiding. Een private investeerder maakt nu dat mogelijk.

De klikVan Lambalgen was bewust op zoek naar een investeerder. Haar voorkeur ging uit naar een combinatie van een lening en private equity, in ruil voor een deel van de aandelen en iemand die ook betrokken wilde zijn bij het bedrijf. Toen ze de juiste personen niet kon vinden, schakelde ze Investormatch in. Het investeerdersnetwerk koppelde haar aan een aantal potentiële investeerders. “Daaruit kwam één persoon naar voren met wie het direct klikte: een vrouwelijke investeerder die zeer enthousiast was over het concept en die ons begrijpt. Zij gelooft in ons concept en heeft MVO bovendien ook hoog op haar agenda staan, net als wij. Investormatch heeft iemand gevonden die echt bij ons past.” De vrouwelijke investeerder besloot 150.000 euro in het bedrijf van Van Lambalgen te investeren.

Groeien
Het geld zien Van Lambalgen en haar team als groeifinanciering, maar ook om één en ander mee recht te zetten. “Vorig jaar werd de voorgevel van het pand waarin wij gevestigd zijn, gesloopt. Daarbij zijn de twee dure 3d-printmachines van ons beschadigd geraakt; die waren daardoor ruim 2,5 maand niet meer bruikbaar. Dat is killing voor een startend bedrijf. De hoge vaste lasten liepen door en daarbovenop kwamen de kosten van herstel van beide machines”. De onkosten die Van Lambalgen heeft gemaakt, verhaalt zij nu op de verhuurder. “De financiering gebruiken we om die 2,5 maanden enigszins goed te maken.” Daarnaast gebruikt ze een groot deel om haar bedrijf beter in de markt te zetten. “Daarvoor is een extra collega nodig en moeten we investeren in nieuwe technieken.” De toekomst ziet de enthousiaste ondernemer rooskleurig in. “Internationaal gaan is natuurlijk een droom. Als het aan mij ligt, gaat dat zeker gebeuren. Maar eerst: think big, act small, be practical.”

Gerelateerde artikelen