times

De crowdfundingcijfers van 2018

02-01-2019
De markt van financieringen via crowdfunding is toegenomen in 2018. Niet alleen groeide het totaal aantal financieringen met 35%, maar met name het aantal duurzame energieprojecten is in 2018 fors toegenomen tot een totaal opgehaald bedrag van € 55 miljoen (+244%).
Bijna een kwart (23% ) van de totale financiering is bestemd voor duurzame energieprojecten. Bovendien ligt het gemiddelde van opgehaalde financieringen bij dergelijke projecten ook hoger. Bij financieringen van duurzame projecten is dit € 690.000 en bij andere crowdfundingprojecten € 100.000. Wel is het marktaandeel op basis van het aantal projecten klein (3%).

Professioneler
Een ander opvallend feit uit de analyse is dat crowdfundplatformen steeds professioneler worden. Steeds meer platformen gaan samenwerkingen aan en alternatieve en traditionele financieringen gaan steeds beter samen. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de komst van Rabo&Crowd.

Transparantie
Bovendien worden de platforms transparanter. Voor het eerst dit jaar is het netto rendement berekend, wat inzicht geeft in de kosten voor investeerders, betalingsachterstanden en afboekingen. In 2018 was het netto rendement 5,1%. Slechts 34% van de totale crowdfundingschuld is afgelost. Dit geeft aan dat nog niet alle afboekingen zijn verwerkt.

Andere feiten
Verder was er een daling in het aantal start-ups dat financiering ophaalde en een stijging in het aantal volwassen bedrijven. Daarnaast worden projecten in Nederland steeds kleiner. Waar in 2016 gemiddeld nog € 150.000 werd opgehaald, daalde dit in 2017 tot € 120.000 en in 2018 was dit € 100.000. Tenslotte zijn het aantal financieringen via crowdfunding in de provincie Noord-Holland toegenomen met 81%, waardoor Zuid-Holland niet meer de populairste crowdfundingprovincie is.

Crowdfunding en Investormatch
Wist u dat Investormatch ook veel duurzame projecten helpt aan financiering? Projecten die onlangs zijn gefinancierd zijn Huis voor Energie en Vrijplaats X. Wilt u ook uw project aanmelden bij Investormatch? Of investeren in een van de duurzame crowdfundingprojecten? Kom dan met ons in contact.

Bron: Crowdfundmarkt

Gerelateerde artikelen