times

Dit zijn de meest succesvolle crowdfundingprojecten van 2018

21-12-2018
DB&P heeft de Nederlandse Crowdfunding Top 100 gepubliceerd. In deze lijst staan de meest succesvolle crowdfundingprojecten van het afgelopen jaar. Op de eerste plaats staat Bruinisse Vastgoed. Via ZIB Crowdfunding haalde het bedrijf € 13,8 miljoen op.
In het afgelopen jaar is er € 111 miljoen opgehaald door de projecten in de Top 100. Dat is 82% meer dan in 2017. Toen waren de crowdfundingprojecten samen goed voor ruim € 61 miljoen.

Veel financiering voor duurzaamheid en vastgoed
De Crowdfunding Top 100 wordt samengesteld door DB&P en is gebaseerd op data van Fundwijzer. “Opvallend aan de lijst is de stijging van het aantal crowdfundingprojecten dat gericht is op financiering van duurzame energie en vastgoed. Dit verklaart ook direct de forse toename van het totaal opgehaalde bedrag in de Top 100”, aldus Bart Ruitenbeek van Fundwijzer. “Dit type projecten heeft doorgaans namelijk een grotere omvang dan de projecten die voorgaande jaren in de Top 100 te vinden waren.”

Prominente rol voor innovatie
Mark Lipsius van DB&P stelt iedere week de Crowdfunding Top 40 samen en ziet daarom veel mooie crowdfundingprojecten voorbijkomen. “Naast vastgoed en duurzaamheid speelt ook innovatie een prominente rol in het huidige crowdfundinglandschap. Neem bijvoorbeeld projecten als de smartphoneproducent Fairphone en modemerk Labfresh, deze producten zijn niet alleen duurzaam maar ook ontzettend innovatief!” aldus Mark.

Feiten en cijfers
• Collin Crowdfund (28 projecten) en DuurzaamInvesteren (23 projecten) zijn de meest voorkomende platforms in de Top 100.
• De projecten van Collin Crowdfund in de Top 100 zijn samen goed voor ruim € 20 miljoen, terwijl de projecten van DuurzaamInvesteren samen goed zijn voor € 36,8 miljoen.
• Er staan in totaal 17 verschillende platforms in de Top 100.
• Maar liefst 25 projecten hebben het afgelopen jaar meer dan € 1 miljoen opgehaald tegenover 14 projecten in 2017.
• In 89 gevallen is er sprake van crowdfunding op basis van een lening.
Eerdere winnaars
Het is de vierde keer dat de Crowdfunding Top 100 is gepubliceerd. Vorig jaar won de elektrische scooter van Bolt Mobility, die via Seedrs € 3,2 miljoen wist te funden. In 2016 won het opblaasbare luchtbed Kaisr via Indiegogo (€ 3,9 miljoen).

Voorwaarden
Per project wordt het crowdfunding platform, het doelbedrag en het totaal opgehaalde bedrag gepubliceerd. De cijfers van de Crowdfunding Top 100 zijn gebaseerd op data van Fundwijzer tot en met donderdag 20 december 2018 08:00 uur. Alle projecten die minimaal hun doelbedrag in 2018 hebben behaald worden meegenomen. Er is gebruik gemaakt van de actuele wisselkoers.

Investormatch maakt sinds 2016 onderdeel uit van DB&P.

Benieuwd naar de Top 100? Bekijk hem hier.

Gerelateerde artikelen