times

AkzoNobel investeert €4 miljoen in silica uitbreiding

07-12-2017
AkzoNobel heeft meer dan €4 miljoen geïnvesteerd in de uitbreiding van hun silicafabriek in Zweden. Dit is besloten als reactie op de toegenomen vraag, die momenteel met ongeveer 5% per jaar groeit. Eind 2018 moeten de werkzaamheden rondom de silicafabriek in Bohus afgerond zijn.
Silica wordt gebruikt om kerneigenschappen van producten te versterken en de processen verbeteren waarin het gebruikt wordt. Het wordt vaak als chemisch product gebruikt voor onder andere elektronica, batterijen en coatings. In de coatings industrie wordt silica gebruikt voor coatings op waterbasis: hier zorgt het voor een betere verspreiding van pigment, grotere hardheid, een langere levensduur en maakt silica bewerkte producten beter bestand tegen zonlicht. Hoewel silica voornamelijk gevonden wordt als hoofdbestanddeel van zand, investeert AkzoNobel in zogenaamde colloïdale silica: hierin is silica opgenomen in water.

Investeringen

AkzoNobel doet een aantal verschillende investeringen de laatste tijd in hun eigen chemietak. Dit komt vanwege de sterk toegenomen vraag naar chemicaliën zodat het bedrijf snel winst kan maken. Recentelijk kondigde Akzo een investering aan van ruim €10 miljoen in haar landbouwmineralenfabriek in Kvarntop en breidt het bedrijf de productie aan zwavelderivaten in de verenigde staten uit. Verder breidt Akzo ook de zuiver hout productie in Denemarken, de lichtgewicht thermoplastic vulstoffen productie in Zweden, de organische peroxiden en oppervlakte chemicaliën productie in China en de productie van chloormethanen in Duitsland uit.

Afsplitsing chemietak

Momenteel is AkzoNobel bezig zijn chemietak af te splitsen en om daarna door te gaan als coatings- en verfconcern. De bedoeling is dat de chemietak begin volgend jaar verkocht wordt of een aparte beursnotering krijgt waardoor de chemietak meer mogelijkheden krijgt te groeien.

Gerelateerde artikelen