times

Groei van startup naar scale-up stijgt

05-12-2017
Meer startups groeien door naar scale-ups. De hoeveelheid snelgroeiende miljoenenbedrijven stijgt terwijl de groei bij gevestigde bedrijven achterblijft.
Het recent gepresenteerde ScaleUp Dashboard 2017 van het Erasmus Centre for Entrepeneurship vermeldt dat de groei voor startups explosief is. In 2016 is de hoeveelheid startups die doorgegroeid zijn naar scale-ups gestegen naar 331. Dit waren er in 2014 nog 98. Hierbij zijn de eisen dat het een bedrijf is met minstens tien werknemers en in een driejarige periode minstens 20% jaarlijkse groei heeft gerealiseerd. Ondertussen is ongeveer één op de tien snelgroeiende bedrijven in Nederland voortkomend uit een startup.

Groei en belang van startups

De hoeveelheid scale-ups in Nederland zijn toegenomen tot 3237 en hebben tezamen bijna 39 duizend banen gecreëerd in de afgelopen drie jaar. Voornamelijk bedrijven die een schaalbaar verdienmodel hanteren, selectief zijn in het betreden van nieuwe markten en nieuwe technologieën toepasbaar maken, ontwikkelen zich sneller tot snelgroeiend bedrijf.

Startups behalen groeidoelstellingen door investeringen

De onderzoekers benadrukken het belang van de explosieve groei van startups. Hierbij is ook het ontwikkelen van een gezond en aantrekkelijk startup ecosysteem van belang voor de Nederlandse economie. Er is regelmatig discussie over de effectiviteit van het stimuleren van startups door middel van investeringen en aandacht. De ScaleUp Dashboard 2017 laat echter zien dat deze factoren startups helpen met het behalen van hun groeidoelstellingen.

Stabiele en krimpende MKB-bedrijven

Hoewel de hoeveelheid scale-ups aan het stijgen is bestaat er een grote groep reeds gevestigde bedrijven die nauwelijks groeien, niet groeien of krimpen. Bijna een derde van de Nederlandse bedrijven is in de afgelopen jaren gekrompen. Deze bedrijven hebben het vaak moeilijk zich aan te passen aan nieuwe verdienmodellen of het toepassen van nieuwe technologieën. Deze aanpassingsproblemen worden versterkt door nieuwe en snelgroeiende bedrijven met disruptieve innovaties die de markt betreden. De hoeveelheid stabiele of krimpende bedrijven omvat nu bijna 85% van de Nederlandse MKB-bedrijven.


Gerelateerde artikelen