times

Nieuw durffonds voor tech scale-ups

21-11-2017
Walvis Participaties, opgericht door John Fentener van Vlissingen, investeert in jonge techbedrijven en focust zich daarnaast nu ook op scale-ups.
Vijf jaar geleden richtte Fentener van Vlissingen een durffonds op. Ondertussen is dit uitgegroeid tot drie durffondsen. Inmiddels is er zelfs een vierde fonds in aantocht. Alle fondsen opgeteld hebben ongeveer € 100 miljoen aan beschikbare middelen. Hiervan bestaat iets meer dan de helft uit kapitaal van Fentener van Vlissingen en de rest uit kapitaal van ondernemers of ondernemende families, zo zegt Joop Drechsel, voorzitter van het investeringscomité en CEO van Walvis Participaties.

Het doel van Walvis Participaties

Drechsel meldt dat investeringen worden gedaan naar aanleiding van een beproefd familierecept. Iedereen moet het plan leuk vinden en alleen dan wordt er geïnvesteerd, zo zegt Drechsel. Indien er een investeerder tegen het voorstel is doen ze het niet. Verder gaat het ook niet specifiek om geld. Drechsel stelt dat dit in overvloed beschikbaar, potentieel vluchtig en anoniem is. De ondernemers willen participeren in de bedrijven. Het doel is om kansrijke ondernemers met daad, raad en kapitaal op weg te helpen.

Start-ups, faillissementen en successen

De eerste twee fondsen richten zich op start-ups. Hierbij is succes niet gegarandeerd, zo vertelt Vincent Gravesteyn, managing director van Walvis Participaties. De eerste faillissementen zijn reeds meegemaakt. Echter behaalde Walvis Participaties dit jaar de eerste exit bij techbedrijf Ingresso, wat zich bezighoudt met online boekingen voor West-Endtheaters in Londen. Hoewel Walvis Participaties niets vertelt over hoe vaak de inleg is terugverdiend meldt Gravesteyn dat er een ‘uitstekend rendement’ is behaald.

Nieuwe focus op scale-ups

De twee nieuwe fondsen zullen zich richten op scale-ups. Hierbij gaat het om een schaarse categorie gezien het feit dat een groot gedeelte van Nederlandse starters het niet redt of klein blijft. Hierbij zullen de investeringen tussen de € 1,5 miljoen tot € 5 miljoen liggen, waar de investeringen bij starters hooguit een half miljoen bedragen. Walvis Participaties richt zich voornamelijk op de reisbranche en e-commerce. Het investeringshuis denkt zo een niche gevonden te hebben ten opzichte van de venturefondsen van KPN en RTL of concurrentie zoals Endeit.

Gerelateerde artikelen