Investormatch - Arent Janszoon Ernststraat 595C - Amsterdam - 020 303 12 41 - info@investormatch.nl

Familie en vrienden als investeerders: een goed idee?

Voordat een ondernemer aanklopt bij een informal investor of gaat starten met een crowdfundingcampagne, richten velen van hen zich eerst op hun persoonlijke familie- en vriendenkring. Als je de eerste investeerders rond je heen hebt verzameld, maakt dat de drempel lager voor andere investeerders. Maar is het wel verstandig om op deze manier vriendschap met zaken te verweven?

Door de persoonlijke band die je hebt met vrienden en familie, is het een keuze die weloverwogen moet worden genomen. Vriendschappen kunnen negatief worden beïnvloed als de onderneming zich in zwaar weer verkeerd; een hachelijke situatie waar niemand op zit te wachten.

Afspraken maken
Daarom is het bij het aangaan van een onderhandse afspraak goed om concrete zaken en afspraken vast te leggen in een contract. Een concept-contract is op het internet vinden. Bij crowdfunding zijn familie en vrienden gelijk aan andere investeerders, daarbij wordt dan ook niet meer gesproken over een onderhandse lening. Veel platforms zullen echter wel de crowdfundingcampagne de eerste dagen op beperkt zichtbaar zetten. Nadat de eigen kring van de ondernemer een begin heeft gemaakt qua financiering, wordt de campagne live gezet. Dit zorgt meestal voor een boost op de campagne.

De voordelen
Het binnenhalen van vrienden en familie als investeerders is een relatief snelle en goedkope manier van financiering. De persoonlijke band zou in sommige gevallen voor verzachtende omstandigheden kunnen zorgen bij een achterstand in het aflossen. Tot slot voorkomt u (in de meeste gevallen) een BKR-controle; iets wat voor sommige ondernemers normaliter voor problemen zou kunnen zorgen.

De schaduwzijde
Investeerders en banken gaan echter in uitbetaling van de lening vóór familie en vrienden. Dat betekent dat zij pas uitbetaald krijgen nadat eerst de bank of een andere financier is terugbetaald. Ook kijken familieleden en vrienden mogelijk minder kritisch dan een professionele financier naar je plannen. De feedback op je plannen is dan ook minder kritisch en professioneel. Zo komen relatief zwakke ondernemingen toch aan geld en is de kans groot op wanbetaling.

Gerelateerde artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Financiering aanvragen

Bent u een ondernemer op zoek naar financiering?

  • Zowel leningen als aandelen
  • Grootste financieringsnetwerk van Nederland
  • Lage kosten

Direct financiering aanvragen

Starten met investeren

Wilt u investeren middels een lening of aandelen?

  • Vanaf €100,-
  • Aantrekkelijk rendement
  • Professionele risicoanalyse

Investeren