times

Nederlands MKB in trek bij internationale financieringsplatformen

16-05-2017
Nederland valt in de smaak bij buitenlandse kredietverleners. Al zes buitenlandse financiële instellingen bieden leningen aan bij het MKB in Nederland. Aan het rijtje van Funding Circle, Spotcap, Seedrs en Eureeca, is onlangs ook het Luxemburgse Riverbank toegevoegd. Riverbank biedt in dit geval de meest omvangrijke kredieten (€ 0,75 mln. - € 3 mln.)

Rente
Nederland is in trek bij het toenemende aantal buitenlandse geldverstrekkers. Door de lage rente kijkt de bevolking naar alternatieve beleggingen. Daartegenover lenen de buitenlandse bedrijven uit met rendementen die, afhankelijk van het risico, aantrekkelijk zijn. Een investeerder kan in de meeste gevallen, afhankelijk van het risico, rond de 7% van zijn investering terugverwachten.

Crowdfunding
Seedrs en Eureeca doen aan financiering door middel van crowdfunding, geld afkomstig van hun internationale investeerders. Ook het Engelse Funding Circle speelt in op crowdfunding. In het Verenigd koninkrijk is Funding Circle marktleider met een marktaandeel dat meer dan de helft van de markt beslaat. De oprichter van het bedrijf laat weten dat Nederland net als het Verenigd Koninkrijk uitermate geschikt is voor crowdfunding vanwege het beperkte aantal grote banken, de goede betalingsmoraal en een vergelijkbare samenstelling van het MKB. De oprichter van het Amerikaanse Seedrs, Jeff Lynn spreekt van een bijna natuurlijke verwevenheid van de financiële wereld en commercie in ons land. 'Nederlanders staan open voor nieuwe en innovatieve manieren van bankieren. Er is veel actieve bedrijvigheid en een levendige scene van start-ups, met name in Amsterdam. Dat trekt investeerders aan.' Lynn geeft aan dat Seedrs geen platform is voor veilig beleggen. Het percentage wanbetalingen ligt momenteel op 15% en zou volgens hem wel eens kunnen stijgen naar maar liefst 70% op lange termijn. De oorzaak is dat Seedrs zaken doet met risicovolle start-ups die nog in de kinderschoenen staan.

Spotcap
Het internationaal opererende Spotcap haalt het geld niet op bij crowdfunders, maar bij banken en verzekeraars. Dat vraagt om strenge controle. Een gedeelte van de analyse van de aanvragen is geautomatiseerd. Zo wordt volautomatisch geanalyseerd hoe het bedrijf in de media is gekomen en of de jaarverslagen voldoen aan de regels. Een deel gaat handmatig, daarbij maakt het bedrijf gebruik van gegevens van de Kamer van Koophandel, informatie van externe kredietbureaus en van het betaalgedrag van het afgelopen jaar. In principe weet een ondernemer binnen een dag na het invullen van de complete kredietaanvraag waar hij aan toe is.Gerelateerde artikelen