Investormatch - Arent Janszoon Ernststraat 595C - Amsterdam - 020 303 12 41 - info@investormatch.nl

De keerzijde van de economische groei

Volgens het CBS groeide het Nederlandse bbp in het eerste kwartaal met 3,4%. De CO2-uistoot (geregistreerd in de polder) is echter met 1,9%.

Greenpeace deed als reactie een oproep tot sluiting van de Nederlandse kolencentrales, onder de noemer 'De klimaatcrisis wacht niet op formatieonderhandelingen.' Het sluiten van de kolencentrales is echter maar een fractie van wat nodig is om de CO2 uitstoot-normen in 2020 te halen. Om de klimaatdoelen die in het vooruitzicht staan te behalen zal Nederland (en de rest van de wereld) meedogenloos moeten korten op de uitstoot van het broeikasgas.

Écht ingrijpen
De oplossing: de discussie moet allesomvattend zijn, van uitstoot-eisen voor voertuigen tot waar de miljardeninvesteringen naar toe moeten gaan. Dat we qua economische groei in momentum willen blijven is duidelijk, maar hoe gaan we dat doen terwijl we reduceren op de uitstoot? Een belangrijk agendapunt voor het aankomende kabinet. De energietransitie zal niet gemakkelijk gaan. Het is belangrijk om te realiseren dat rigoureuze veranderingen niet alleen maar winnaars kennen.

De resultaten relativeren
De Nederlandse export bleek in het eerste kwartaal van 2017 gestegen te zijn. Dit feit kan de stijging in CO2 nuanceren. De toename van CO2 kan namelijk een gevolg zijn van de toegenomen export. Door de toegenomen export vanuit Nederland kan het zijn dat in andere landen de uitstoot is gedaald door een afname export. De problematiek zou Europees gezien dus positiever kunnen zijn dan op landelijke schaal.

Gerelateerde artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Financiering aanvragen

Bent u een ondernemer op zoek naar financiering?

  • Zowel leningen als aandelen
  • Grootste financieringsnetwerk van Nederland
  • Lage kosten

Direct financiering aanvragen

Starten met investeren

Wilt u investeren middels een lening of aandelen?

  • Vanaf €100,-
  • Aantrekkelijk rendement
  • Professionele risicoanalyse

Investeren