times

Wanneer komt de exit?

21-11-2012
Hoe komt een exit tot stand en wie neemt hierin meestal het initiatief? In sommige gevallen is het de ondernemer, soms de investeerder. En soms komt de impuls van buitenaf.

Een goede investeerder houdt altijd de mogelijkheden in de gaten en evalueert continu wat de mogelijkheden zijn. Enkele scenario’s die vaak voorkomen:

1. De onderneming vormt een aantrekkelijk doelwit voor een volledige overname. Door goed management en goede timing is er een marktpositie gecreëerd die van grote toegevoegde waarde kan zijn voor andere ondernemingen. Misschien bent u al op de radar van de juiste partijen verschenen, maar misschien ook niet. In het laatste geval is het een kwestie van zelf de markt op gaan.

2. U wilt tijdig cashen: op basis van het groeipatroon en de toekomstverwachting van de onderneming en van externe marktontwikkelingen is het soms duidelijk dat er waarde is opgebouwd en er geen grote extra waardeontwikkeling meer gaat plaatsvinden. Het is voor u als informal investor daarom goed om het optimale moment in de gaten te houden zodat er voor de aandelen nog een koper te vinden is die bereid is een goede prijs te betalen.

3. De samenwerking verloopt niet zoals gewenst. Zeker naarmate de belangen groter worden, kunnen onderlinge spanningen stijgen. Daarbij zijn de belangen van de investeerder(s) soms niet volledig in lijn met die van de ondernemer en/of het bestuur van de onderneming.

4. De aandelen worden beschikbaar gemaakt voor verdere financiering. In zo’n geval kan de investeerder ervoor kiezen om plaats te maken voor een grotere investeerder of participatiemaatschappij of een belang te houden en/of een deel van de aandelen te gebruiken om een grotere investeerder te laten participeren.

5. De ondernemer wil meer zeggenschap en/of meer winst. Na enige tijd word u toch langzaamaan ‘die gast die weinig tot niets doet maar wel een belangrijk deel van de winst in zijn zak steekt’. Dit is vrijwel onvermijdelijk en niet per se een slechte zaak. Als de ondernemer het initiatief neemt om hier iets aan te doen, heb je een interessant gespreksonderwerp.

Dit is een gedeelte uit het Handboek Informal Investment. Een praktisch boek voor het succesvol investeren in ondernemers, aangevuld met praktijkvoorbeelden en vele tips van investeerders, ondernemers en adviseurs. Kijk op www.handboekinformalinvestment.nl

Bent u op zoek naar investeringsmogelijkheden? Investormatch biedt u de kans om te investeren in zowel startende als groeiende bedrijven. Registreer u en investeer direct in een van onze crowdfundingpitches tegen een rendement van 7% of meer. Meld u vervolgens aan als premium investeerder om ook de participatiepitches te kunnen bekijken.

Direct kosteloos registreren


Gerelateerde artikelen