times

Verwatering van aandelen

21-11-2012
Komen er nog meer investeringsrondes? Bent uzelf vrij om meer te investeren? Als u de statistieken moet geloven, hebben informal investors de neiging om extra geld naar voren te brengen in een groot deel van hun investeringen, wanneer het bedrijf krap bij kas zit of extra geld nodig heeft om te groeien.

Verwatering van aandelen is een probleem dat alle informal investors zouden moeten aanpakken. Het voordeel van het investeren in start-ups is een gunstige waardering. Het nadeel is dat de echt ambitieuze ondernemingen vaak meerdere financieringsrondes nodig hebben.

Wat gebeurt er met je aandelen in deze rondes?
1.
Gelijkwaardige verwatering van alle aandelen.
2. Het aandelenpakket van de aandeelhouders verwatert.

Wanneer men alle verwatering in de schoenen van de oprichters schuift, loopt men het risico hen te demotiveren. Dit zou dan ook vermeden moeten worden, tenzij de ondernemer aangeeft dat hij maar één investeringsronde nodig heeft. Maar zelfs dan kan een gedeelde verwatering van nut zijn: het geeft een bereidwilligheid aan om een deel van de pijn te dragen. Het uitblijven van een doorbraak is niet alleen de ondernemer aan te rekenen, jouw advies en ervaring hadden het schip ook naar rustiger water kunnen leiden!

Overeenkomsten
Er kunnen overeenkomsten gesloten worden om het proces te begeleiden:

1. overeenkomsten die de aandelen van de ondernemer sneller doen verwateren;
2. overeenkomsten om tijdens nieuwe kapitaalinjecties het bestaande percentage te handhaven;
3. overeenkomsten die een percentage van de aandelen van elke aandeelhouder beschermen.

Wat u ook beslist, het is waarschijnlijk dat de ‘venture capitalist’ of een grotere participatiemaatschappij sterke antiverwateringsclausules van de tafel veegt als zij willen investeren. Maar het geeft je een goede onderhandelingspositie om een betere deal te sluiten over andere kwesties.

Dit is een gedeelte uit het Handboek Informal Investment. Een praktisch boek voor het succesvol investeren in ondernemers, aangevuld met praktijkvoorbeelden en vele tips van investeerders, ondernemers en adviseurs. Kijk op www.handboekinformalinvestment.nl

Bent u op zoek naar investeringsmogelijkheden? Investormatch biedt u de kans om te investeren in zowel startende als groeiende bedrijven. Registreer u en investeer direct in een van onze crowdfundingpitches tegen een rendement van 7% of meer. Meld u vervolgens aan als premium investeerder om ook de participatiepitches te kunnen bekijken.

Direct kosteloos registreren


Gerelateerde artikelen