times

Return on investment

21-11-2012
Onthoud de regel dat er geen heilige graal of enige juiste waarderingsmethode is. Eén punt moet hier benadrukt worden. Elke waardering moet de ondernemer een eerlijke deal te geven, en tegelijkertijd de investeerder de kans geven om goede rendementen te halen uit zijn investering.

Bij een deal is het gemiddelde percentage aandelen in een onderneming rond de 30%. De gemiddelde investering is rond de € 100.000. Daarmee zou men moeten proberen om voor meer dan € 1.000.000 uit te treden, wat betekent dat het gehele bedrijf bij de exit rond de € 3.500.000 waard moet zijn.

Liefst nog meer, afhankelijk van de overeenkomsten met de nieuwe eigenaren. Een IRR van 30% lijkt misschien een beetje te ambitieus, maar als u kijkt naar de gemiddelde portfolio van een informal investor kunt u begrijpen waar dit percentage vandaankomt.

Rendement
Studies uitgevoerd in de VS en Europa hebben aangetoond dat het portfolio van de gemiddelde informalinvestor een gemiddeld rendement van 220% heeft. Daarbij moet gezegd worden dat meer dan 60% van de ondernemingen in die portfolio ten onder gaan. Zo’n 30% zal een goede opbrengst genereren van één tot vijf maal het ingelegde geld, en maar 9% (één van de twaalf ondernemingen) zal een buitengewone opbrengst genereren die voor alle andere verliezen en genomen risico’s compenseert.

Dit is een gedeelte uit het Handboek Informal Investment. Een praktisch boek voor het succesvol investeren in ondernemers, aangevuld met praktijkvoorbeelden en vele tips van investeerders, ondernemers en adviseurs. Kijk op www.handboekinformalinvestment.nl

Bent u op zoek naar investeringsmogelijkheden? Investormatch biedt u de kans om te investeren in zowel startende als groeiende bedrijven. Registreer u en investeer direct in een van onze crowdfundingpitches tegen een rendement van 7% of meer. Meld u vervolgens aan als premium investeerder om ook de participatiepitches te kunnen bekijken.

Direct kosteloos registreren


Gerelateerde artikelen