times

Venture capital-methode

21-11-2012
Wanneer men deze methode gebruikt, voorgestaan door de grote ‘venture firms’, concentreert men op de potentiële waarde van de onderneming op een bepaald ‘point of exit’.

De waarde bij de exit kan afgeleid worden van een vergelijkbare transactie of van het minimaal verwachte winstrendement voor de investeerder. De berekening is als volgt:

EVp = EPn / (1+r)n

EVp: waarde bedrijf (na investering)
EPn: exitprijs
r: discountfactor
n: jaren

De snelheid van de (rente-)betalingen moet gebaseerd zijn op een doelgericht ‘ internal rate of return’ (IRR) en het moment voor de exit (x-jaren) moet bepaald worden. In termen van IRR moet elke informal voor elke investering met een hoog risico in een vroeg stadium uitgaan van een IRR van ten minste 30%.

Waarom is dat zo? Dit resultaat laat de waarde van de onderneming zien nadat de investering is gedaan. Als gevolg hiervan moet de huidige waarde berekend worden door het geïnvesteerde bedrag af te trekken van de waarde van de onderneming na de investering.

Het wordt aangeraden om een ‘hurdle rate’ toe te voegen aan de waardering van het resultaat. Als de waardering (vóór of na de investering) te laag is, heeft de onderneming mogelijk niet het vermogen om voor de verliezen van andere investeringen in de portfolio van de informal investor te compenseren.

Dit is een gedeelte uit het Handboek Informal Investment. Een praktisch boek voor het succesvol investeren in ondernemers, aangevuld met praktijkvoorbeelden en vele tips van investeerders, ondernemers en adviseurs. Kijk op www.handboekinformalinvestment.nl

Bent u op zoek naar investeringsmogelijkheden? Investormatch biedt u de kans om te investeren in zowel startende als groeiende bedrijven. Registreer u en investeer direct in een van onze crowdfundingpitches tegen een rendement van 7% of meer. Meld u vervolgens aan als premium investeerder om ook de participatiepitches te kunnen bekijken.

Direct kosteloos registreren


Gerelateerde artikelen