times

Discounted cashflow

21-11-2012
In principe is alle winst na aftrek van belastingen die gegenereerd wordt door een onderneming het eigendom van de aandeelhouders van die onderneming. Echter, als deze winst in zijn geheel uitbetaald zou worden, zou er geen geld meer overblijven om toekomstige investeringen te financieren.

Als gevolg hiervan is deze methode gebaseerd op vrije cashflowvoorspellingen. Deze methode brengt de groeiverwachtingen van de onderneming (lees: de verwachte toekomstige cashflow) in verhouding met het toegewezen risico (de discountfactor, bijvoorbeeld kosten van kapitaal) om de huidige nettowaarde van de onderneming te beoordelen.

De basis voor een DCF-berekening is:

DCF = CFt x (1+g) / (r-g)

Deze methode is als klassieke toepassing echter van beperkt nut voor de beoordeling van een mogelijke investering in een start-up. Het vereist een enorme hoeveelheid gegevens die bedrijven in een vroeg stadium meestal niet kunnen verstrekken.

Waarom vermelden we deze methode dan überhaupt?

1. Het kan de basis vormen voor een plan gebaseerd op mijlpalen. Dit plan kan de leidraad worden bij onderhandelingen en aandeelhoudersovereenkomsten.
2. Het dwingt de potentiële investeerder om diep te graven in de financiële voorspellingen van een ondernemer en te beoordelen of deze aannames realistisch zijn.
3. Het is een goed hulpmiddel om best-case- en worse-casescenario’s helder te krijgen en om zo een breder beeld te krijgen van het mogelijke rendement.

Wanneer het gaat om het investeren in een start-up in een innovatieve markt, hangt deze methode sterk af van de ervaring van de informal en de perceptie die hij heeft van de groeipotentie van de onderneming. Ook het risico dat bij de investering hoort, speelt mee.

Dit is een gedeelte uit het Handboek Informal Investment. Een praktisch boek voor het succesvol investeren in ondernemers, aangevuld met praktijkvoorbeelden en vele tips van investeerders, ondernemers en adviseurs. Kijk op www.handboekinformalinvestment.nl
Bent u op zoek naar investeringsmogelijkheden? Investormatch biedt u de kans om te investeren in zowel startende als groeiende bedrijven. Registreer u en investeer direct in een van onze crowdfundingpitches tegen een rendement van 7% of meer. Meld u vervolgens aan als premium investeerder om ook de participatiepitches te kunnen bekijken.

Direct kosteloos registreren


Gerelateerde artikelen