times

7 Onderhandelingstips

29-05-2011
Geen enkele onderhandeling is hetzelfde. Toch zijn er een paar algemeen geldende tips die u in gedachten moet houden.

1) Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat u met de 'tegenpartij' aan tafel schuift, is het belangrijk dat u uw strategie al heeft bepaald. Weet waarover u praat. Bepaal uw doel, hoe wilt u daar komen en wat heeft u daarvoor nodig? Bepaal wat u belangrijk vindt en tot waar u wilt gaan.

2) Inleven in andere partij

Houd rekening met argumenten van de tegenpartij. Vraag wat de investeerder belangrijk vindt. Door een samenvatting te geven van zijn wensen laat u zien dat u hem belangrijk vindt en serieus neemt. Probeert u zich in zijn positie te verplaatsen. En luister goed. Laat iemand uitspreken en interrumpeer niet.

3) Onderhandelingsruimte houden

Creëer ruimte, voor zowel uzelf als voor de ander. Zet niet te hoog in zodat er geen weg terug meer is. Blijf alert.

4) Omgaan met weerstand

Probeer er in een onderhandelingsgesprek achter te komen waar de weerstand vandaan komt. Neutraliseer deze weerstand en denk oplossingsgericht. Sta open voor ideeën van de tegenpartij. Probeer van tevoren te bedenken wat eventuele barricades kunnen worden, zodat u daar meteen op kunt inspringen.

5) Integriteit

De beste manier om te onderhandelen is open en eerlijk. Zorg dat men u geen verwijten kan maken door achter iemands rug om te gaan. Aan de andere kant mag in het spel wel enige vorm van gogme aanwezig zijn.

6) Voor wat hoort wat

Concessies doen is een van de kenmerken in een onderhandeling. U zult ook zelf concessies moeten doen. Bepaal vooraf waar u water bij de wijn wilt doen. Maar geef nooit zo maar wat weg.

7) Win-win situatie

Zorg dat u beiden met een goed gevoel uit de onderhandelingen komt. De relatie stopt namelijk niet na de onderhandeling, het is juist het begin! Zorg dat er een goede vertrouwensbasis is gecreëerd voor een duurzame relatie. Onderhandelen blijft een spel, geen wedstrijd.

Dit is een gedeelte uit het boek Hoe vind ik een investeerder? Een praktisch handboek voor het zoeken en vinden van een investeerder, aangevuld met praktijkvoorbeelden en vele tips van ondernemers, investeerders en adviseurs. Kijk op www.hoevindikeeninvesteerder.nl

Heeft u interesse in het starten van een crowdfunding of participatie pitch? Klik op 'Direct financiering aanvragen' of neem telefonisch contact op via 020 - 303 12 41.

Direct financiering aanvragen


Gerelateerde artikelen