times

Het aandelenbelang

29-05-2011
Als u heeft berekend wat uw kapitaalbehoefte is, rijst de vraag hoeveel procent van de aandelen u daarvoor in ruil afstaat aan een investeerder. Om tot dat antwoord te komen moet u eerst bepalen wat de waarde van uw bedrijf is. En dat is een van de moeilijkste vragen voor een ondernemer die op zoek is naar risicodragend vermogen.
Hoeveel procent van de aandelen u weggeeft aan een investeerder vloeit voort uit uw kapitaalbehoefte en de waarde van uw bedrijf. Daarbij hanteert een investeerder twee begrippen: pre-money en post-money. Pre-money vertegenwoordigt de waarde van de onderneming vlak voor zijn kapitaalinjectie en post-money representeert de waarde van het bedrijf vlak na zijn investering.

Rekenvoorbeeld

Wanneer de investeerder de grootte van zijn aandelenpakket weet, ziet hij ook hoeveel aandelen u in handen heeft. Als u vraagt om 200.000 euro aan risicodragend vermogen in ruil voor 20 procent van de aandelen, dan weet de investeerder dat uw pakket aandelen 800.000 euro waard is.

Een geldschieter zal zich binnen een seconde afvragen of die waarde realistisch is en waar die waarde dan zit. Toch vertegenwoordigt de waarde van het aandelenpakket van een ondernemer vaak niet de afgesproken (subjectieve) waarde van zijn inbreng in het bedrijf. Maar investeerders hebben liever een klein puntje van een grote taart dan een grote punt van een klein taartje.

Dit is een gedeelte uit het boek Hoe vind ik een investeerder? Een praktisch handboek voor het zoeken en vinden van een investeerder, aangevuld met praktijkvoorbeelden en vele tips van ondernemers, investeerders en adviseurs. Kijk op www.hoevindikeeninvesteerder.nl

Heeft u interesse in het starten van een crowdfunding of "Informal Investing" pitch? Klik op 'Direct financiering aanvragen' of neem telefonisch contact op via 020 - 303 12 41.

Direct financiering aanvragen

Gerelateerde artikelen