times

Rendement en risico

21-11-2012
De meeste investeringen zijn in de vorm van kapitaal of een mix van leningen en kapitaal, soms converteerbaar. Om eerlijk te zijn, het gaat om aandeelhouderschap.

Eigendom is essentieel, het geeft u formeel stemrecht en een mogelijke positie in het bestuur van de onderneming. Het geeft u ook recht op eventueel rendement wanneer het bedrijf verkocht wordt. Hopelijk een veelvoud van je inleg.

Rendement

De gemiddelde informele investering ligt net onder de € 100.000, voor een aandelenbelang van 25 tot 35% in het bedrijf. Dat betekent dat het bedrijf bij de verkoop voor meer dan vier miljoen euro verkocht moet worden om een tienvoudig rendement mogelijk te maken. Geloof me, lang niet alle ondernemingen zullen succesvol zijn. Als je geen kans ziet op een dergelijk rendement, loop dan weg.

Risico

Als een ondernemer zegt dat hij een lening van € 100.000 nodig heeft om zijn product op de markt te krijgen en dat hij zal terugbetalen zodra hij winst maakt, maak hem dan duidelijk dat hij bij een bank moet zijn. Informal investment gaat niet over kortetermijnleningen; het gaat over aandeelhouderschap en exits over vijf tot zeven jaar.

Dit is een gedeelte uit het Handboek Informal Investment. Een praktisch boek voor het succesvol investeren in ondernemers, aangevuld met praktijkvoorbeelden en vele tips van investeerders, ondernemers en adviseurs. Kijk op www.handboekinformalinvestment.nl

Bent u op zoek naar investeringsmogelijkheden? Investormatch biedt u de kans om te investeren in zowel startende als groeiende bedrijven. Registreer u en investeer direct in een van onze crowdfundingpitches tegen een rendement van 7% of meer. Meld u vervolgens aan als premium investeerder om ook de participatiepitches te kunnen bekijken.

Direct kosteloos registreren


Gerelateerde artikelen