times

Investeringscriteria voor business angels

29-05-2011
Investeerders laten zich bij de keuze van hun investeringen veel leiden door hun buikgevoel en de aanwezigheid van een persoonlijke klik met de ondernemer. Voor zover business angels een lijstje met investeringscriteria hanteren, worden de volgende zaken vaak genoemd die van invloed zijn op de investeringsbeslissing.

1) Rendement

De belangrijkste voorwaarde voor een investeerder om te investeren is dat er binnen een termijn van drie tot zeven jaar (langer kan ook) een rendement valt te behalen van gemiddeld zo'n 20% à 30% per jaar.

2) Ontwikkelfase

Business angels investeren vooral in de (pre-)start- en snelle groeifase omdat ze dan zowel financieel als voor wat betreft hun inbreng van kennis, ervaring en netwerk de meeste toegevoegde waarde bieden.

3) Investeringsbedrag

Zolang het een individuele investeerder betreft gaat het in de regel om bedragen tussen de 50.000 en 500.000 euro per investering, gemiddeld meestal zo'n 150.000 euro.

4) Innovatief product

Investeerders zoeken bij voorkeur een bedrijf met een innovatief, nieuw product of dienst met goede marktperspectieven en een duidelijk onderscheidend concurrentievoordeel. Bij voorkeur zijn er patenten aanwezig.

5) Groeimarkt

De markt waarop het bedrijf actief is moet voldoende 'emerging' kenmerken hebben, dus voldoende marktomvang en groeipotentieel. Investeerders zoeken groei.

6) Locatie

Het is geen absolute must, maar veel business angels vinden het toch prettig als het bedrijf waarin zij investeren in de regio is gevestigd waar de investeerder woont. Dat maakt het gemakkelijker om af en toe langs te wippen voor een kop koffie.

7) Exit-strategie

Business angels willen hun investering verzilveren via een exit. Bij voorkeur door hun aandeel te verkopen aan een externe (strategische) partij of investeerder. Dus kijken ze met name naar bedrijven die zich kunnen ontwikkelen tot een aantrekkelijke overnamekandidaat.

Samengevat zijn particuliere investeerders vooral op zoek naar jonge, startende bedrijven met een onderscheidend product, bij voorkeur in een groeimarkt, die binnen een aantal jaren - liefst internationaal - kunnen uitgroeien naar een omzet van minimaal vijf miljoen euro.

Dit is een gedeelte uit het boek Hoe vind ik een investeerder? Een praktisch handboek voor het zoeken en vinden van een investeerder, aangevuld met praktijkvoorbeelden en vele tips van ondernemers, investeerders en adviseurs. Kijk op www.hoevindikeeninvesteerder.nl

Heeft u interesse in het starten van een crowdfunding of "Informal Investing" pitch? Klik op 'Direct financiering aanvragen' of neem telefonisch contact op via 020 - 303 12 41.

Direct financiering aanvragen

Gerelateerde artikelen