times

Informal investment

21-11-2012
Op z’n eenvoudigst gezegd is informal investment de kunst van het uitgeven van durfkapitaal door een particulier aan een andere particulier die een onderneming heeft, of in ieder geval een idee daarvoor.

Informal investment gaat veel verder dan het rationele zwart en wit van het businessplan en de spreadsheet. Het gaat veel meer om de ‘gut instincts’ van de informal, zijn subjectieve indruk van de ondernemer die vóór hem staat en de toekomstige relatie tussen de twee.

Wie dacht dat er een wetenschappelijke methode zou zijn om een succesvolle investering te doen, helaas... Iedere informal investor en iedere ondernemer is uniek. Elke mogelijke samenwerking tussen de twee zal verschillende problemen, methoden en compromissen voortbrengen, alles gebaseerd op de investeringsovereenkomst en haar clausules.

  • Kennis en ervaring
    Geld kun je elders goedkoper krijgen, dus waarom zou iemand voor een investeerder kiezen? Het gaat om de combinatie van uw ervaringen in de zakenwereld en opgebouwde kennis die u als informal investor veel interessanter maakt dan de inhoud van uw bankrekening alleen. Ondernemers zijn eenzaam; ze hebben een klankbord nodig om ideeën uit te proberen en een vertrouwenspersoon die kan adviseren en overtuigen als dat nodig is.
  • Persoonlijkheid
    Uw persoonlijkheid en gedrag zijn belangrijke factoren. Ze kunnen een deal tot een succes maken, maar de kans is groter dat ze de deal torpederen. Een investeringsrelatie is net als een huwelijk. Als het in het begin al moeilijk is terwijl de wederzijdse bewondering nog aanwezig is, denk dan aan de mogelijke moeilijkheden wanneer er onenigheid is en jullie elkaars falen en zwakheden kennen. U zult het wel merken als het goed voelt; ga af op uw instincten.
  • Samenwerken
    Er zijn veel ondernemers op zoek naar risicokapitaal. Er zijn genoeg oorlogsverhalen van informal investors die veel geld verloren bij hun eerste paar deals. Waarom gebeurt dit? Weglopen is een kunst die u moet leren. Zoals de meeste lessen leert u deze ook alleen door de fout in te gaan of door samen te werken met mensen die meer ervaring hebben dan u.

Dit is een gedeelte uit het Handboek Informal Investment. Een praktisch boek voor het succesvol investeren in ondernemers, aangevuld met praktijkvoorbeelden en vele tips van investeerders, ondernemers en adviseurs. Kijk op www.handboekinformalinvestment.nl


Bent u op zoek naar investeringsmogelijkheden? Investormatch biedt u de kans om te investeren in zowel startende als groeiende bedrijven. Registreer u en investeer direct in een van onze crowdfundingpitches tegen een rendement van 7% of meer. Meld u vervolgens aan als premium investeerder om ook de participatiepitches te kunnen bekijken.

Direct kosteloos registreren


Gerelateerde artikelen