times

Crowd Due Diligence

26-05-2016
Het vorige nieuwsartikel ging gedeeltelijk over de missconcepties van crowdfunding, waar fraude er één van was. Om dat artikel te lezen, klik hier. In dit artikel gaan we dieper in op een fenomeen binnen crowdfunding dat dit helpt te voorkomen: crowd due diligence.
Bij traditioneel investeren zijn er één of een aantal grote investeerders betrokken waar de ondernemer de investeerders ontmoet. Het boekenonderzoek (due diligence) is dan transparanter en er is meer informatie beschikbaar. Bij crowdfunding is dit niet het geval, waardoor er minder mogelijkheden zijn om de onbekwaamheid van de ondernemer, fraude of risico’s te signaleren. Ook gaat het om kleinere bedragen, wat ervoor zorgt dat er minder motivatie is om grondig onderzoek te doen dan bij bijvoorbeeld een business angel die er met een groter bedrag in wil stappen.

Tegelijkertijd zijn er veel meer mensen die de propositie kritisch beoordelen. Dit gebeurd door potentiële investeerders vanuit elk vakgebied met verschillende achtergronden. Hierdoor worden alle tekortkomingen belicht en zal geen enkel punt gemist worden. Een voorbeeld van crowd due diligence in een andere context is eBay. Om fraude te detecteren vertrouwt het bedrijf op de community, maar vult dit wel aan met investeringen in data analytics en kopersbescherming via PayPal. Ook Wikipedia vertrouwt op haar (meest actieve) ‘crowd’ voor het opsporen van vandalisme.

De tool die bij crowdfunding doorgaans wordt gebruikt om dieper in te gaan op de aangeleverde informatie, is de Vraag & Antwoord sectie. Via de meeste platforms is een dergelijke sectie beschikbaar. Daarnaast kan een apart internetforum dienen als plek waar investeerders bij elkaar komen om crowdfundingprojecten te bespreken.

Het is van belang dat investeerders vooraf goed ingelicht zijn en alle informatie bij de hand hebben om een weloverwogen investeringsbeslissing te maken. Crowdfundingplatforms hebben zich uiteraard te houden aan regels en wetgeving als het gaat om informatieverstrekking en het opstellen van bijvoorbeeld een risico-rating. Crowd due diligence is een uitstekende aanvulling en kan zelfs in staat zijn om misstanden te voorkomen.

Gerelateerde artikelen