times

De converteerbare lening voor investeerders

26-10-2015
Neem een jongedame met een plan om een sieradenshop te starten op internet. Ze komt uit de branche, heeft een goed uitgewerkt ondernemingsplan en kan met diverse leveranciers afspreken dat ze rechtstreeks mag gaan leveren vanuit hun warehouse. Een goede kennis kan de webshop maken tegen een gering bedrag en het enige wat eigenlijk ontbreekt is een budget voor marketing. Ze denkt dat in eerste instantie 20.000 euro hiervoor voldoende zal zijn. Ze vraagt aan een business angel of hij interesse zou hebben in deze case.
De case is herkenbaar, een enthousiaste ondernemer die vaak parttime opstart met een internet initiatief waarvoor weinig geld nodig is en waarvan je op dat moment geen idee hebt of het aan zal slaan. De servet of tafellaken case. De hobbyist versus entrepreneur case. Te klein of potentieel groeiend. Te vroeg of net op tijd?

Een investeerder kan dan zijn gewone werkwijze overboord gooien. Immers het bedrijf zal beter af zijn de eerste tijd als eenmanszaak, dus aandelen transacties hebben geen zin en een waardebepaling al helemaal niet.

Een oplossing hiervoor kan zijn om te starten met een lening op persoonlijke titel aan de ondernemer. De lening betaal je in gedeelten uit, nadat een tevoren bepaalde target is behaald.

Bijvoorbeeld: target1 webshop geheel online en operationeel, target 2: eerste x duizend euro omzet.

In ruil voor deze lening sluit je echter wel meteen een contract waarbij je als investeerder de eenzijdige optie hebt om bij het omzetten van de eenmanszaak in een BV x% aandelen te verwerven tegen een nu vastgestelde waarde, een zogeheten converteerbare lening. De optie heeft over het algemeen een bepaalde duur waarbinnen de investeerder moet beslissen en er wordt vaak een omzet en/of winstniveau afgesproken waarboven overgegaan wordt tot het omzetten in een BV.

Als investeerder heb je via deze constructie het voordeel dat je een tijd kunt aankijken hoe het gaat met het bedrijf en als ondernemer kun je eerst een tijd als eenmanszaak verder. Uiteraard zijn de nadelen evident, er zijn geen zekerheden voor de lening (hoewel je deze wel persoonlijk afsluit) en als ondernemer zit je wel vast aan het contract.

Eigenlijk is het een soort voorportaal voor equity funding. Seed money in de klassieke zin.


Gerelateerde artikelen