times

De Managementfee

08-10-2015
Vanuit ons investeerdernetwerk Investormatch organiseren wij regelmatig bijeenkomsten voor (aspirant) investeerders. Eén van de meest gestelde vragen is de volgende: Welk salaris mag een ondernemer van een startend bedrijf zichzelf betalen?
Als investeerder wilt u natuurlijk graag de managementfee van de ondernemer vastleggen in een overeenkomst. Maar wat is een reëel salaris? Vaak nog zonder al te veel vaste lasten is een starterssalaris tussen de € 2000,- en € 2500,- bruto per maand passend. Als hij niet op de loonlijst van de BV staat, maar vanuit zijn personal holding een factuur stuurt kunt u hier nog eens 30% bij op tellen. Dit zijn op zich zelf geen hoge bedragen, maar hij krijgt automatisch een dividendbonus als het bedrijf winst draait.

Is het al een ervaren ondernemer, met een huis, vrouw (of man) en kinderen? Dan is een startsalaris vaak niet genoeg om de vaste lasten te dragen. Zorg er in dit geval voor dat de ondernemer in ieder geval een substantieel deel van zijn eigen geld inlegt. Vervolgens kan hij ook een hoger salaris (niet exorbitant, maar genoeg om de lasten te dragen) uit de BV halen. In het begin ‘eet’ hij zijn eigen inleg in het bedrijf op. Is een ondernemer niet bereid zelf het nodige financiële risico te lopen en blijft hij volhouden aan een onredelijk hoog salaris, begin er dan als investeerder niet aan. Want als het bedrijf fout gaat heeft hij immers alsnog prima verdiend en geen geld verloren. Dat is niet de bedoeling, want ondernemen is risico nemen, niet alleen voor de investeerder maar ook voor de ondernemer.


Gerelateerde artikelen