times

Factoring

Ondernemers zijn continu op zoek naar groei- en werkkapitaal. Dit hebben zij nodig om de liquide positie van hun bedrijf te handhaven. Een zeer efficiënt instrument dat hiervoor kan worden toegepast is factoring.

Wat is factoring?

Factoring is een vorm van objectfinanciering waarbij facturen die openstaan bij debiteuren worden uitbesteed aan externe partijen. Hiervoor ontvangt de verkopende partij een vergoeding. Deze vergoeding staat vaak gelijk aan gemiddeld 80% van de oorspronkelijke factuur. De koper, ook wel de factoringmaatschappij genoemd, krijgt dus een 20% marge voor het risico dat hij neemt. Dit is voor veel verkopende bedrijven een acceptabele marge aangezien zij normaliter veel tijd kwijt zijn aan debiteurenbeheer.

Een ander groot voordeel van factoring is te vinden in het direct beschikbaar maken van kapitaal. Factoring zorgt dat het verdiende geld van bedrijven niet vast blijft zitten in openstaande facturen en daarom direct beschikbaar wordt om opnieuw te investeren. Het beschikbare kapitaal kan vervolgens worden ingezet als werkkapitaal of groeikapitaal. Daarom wordt factoring gezien als zeer geschikt financieringsmiddel voor groeiende ondernemingen.

Factoring door investeerders.

Factoring werd lange tijd niet of nauwelijks toegepast met het gebruik van een informal investor. Dit komt omdat gezien de kosten, factoring voor ondernemers pas interessant wordt vanaf een debiteurenportefeuille van € 400.000,-. Private investeerders kunnen in het geval van een kleinere portefeuille dienen als goed alternatief.

Debiteurenportefeuille van meer dan € 400.000,- ?
Investormatch ziet steeds vaker dat informal investors samen investeren op het moment dat de vermogensvraag groter is dan het gemiddeld besteedbaar vermogen van één investeerder. Door met meerdere investeerders te werken kan de hoge kapitaalbehoefte gedekt worden en is er bovendien een overvloed aan kennis en netwerk beschikbaar

Debiteurenportefeuille van minder dan € 400.000,- ?
Onder een bedrag van € 400.000,- wordt factoring al snel een duur financieringsinstrument. Hierdoor worden alternatieven in zo’n geval aangemerkt als betere oplossing. Private investeerders kunnen startende en/of groeiende ondernemingen voorzien in hun vraag naar eigen vermogen en vreemd vermogen. Samen met de investeerder kan vervolgens geprofiteerd worden van de gecreëerde bestedingsruimte.

Door: Peter van Meersbergen

Heeft u een debiteurenportefeuille die geschikt is voor factoring? Doe dan een financieringsaanvraag en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Direct financiering aanvragen