times

Durfkapitaal

Durfkapitaal is geld dat door een investeerder in een jong bedrijf wordt geïnvesteerd. De veel bekendere - Engelse - benaming voor durfkapitaal is venture capital. Durfkapitaal heeft een hoog risicofactor. Het bedrijf waarin geïnvesteerd worden zit in de (op-)startfase, waardoor er nog weinig zekerheden zijn. Is er een (groei-)markt voor het product/de dienst? Waar haalt de ondernemer zijn eerste klant vandaan? Bied ik toegevoegde waarde? Dit zijn allemaal vragen die een verstrekker van durfkapitaal zich afvraagt.

Dat er een hoog risicoprofiel kleeft aan jonge bedrijven, betekent niet dat niemand in deze starters investeert met durfkapitaal. Er zijn voldoende investeerders met voldoende ‘durf’ om dit risico aan te gaan. Een ongeschreven regel in de wereld van durfkapitaal is dan ook: ‘hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement’. Investeerders verwachten dus een forse winst op hun investering met durfkapitaal.

Proces naar durfkapitaal

Het pad naar durfkapitaal is voor ondernemers niet altijd rechtlijnig. Maar grofweg valt er een stappenplan met 7 stappen te maken van het proces naar durfkapitaal.

 • Durfkapitaal: het businessplan
  Ieder businessplan begint met een executive summary als eerste hoofdstuk, een samenvatting van maximaal twee pagina’s van het totale businessplan. Daarna volgen de hoofdstukken Het idee, De markt, De ondernemer en zijn team, De financiële projecties en De exit-strategie.
 • Durfkapitaal: de financiële projecties
  De financiële projecties bestaan uit berekeningen van de kapitaalbehoefte, de waarde van het bedrijf en het aandelenbelang dat een ondernemer af wil staan aan de investeerder. Hoe meer geld u vraagt, des te meer aandelen u moet weggeven. Aan de andere kant kost het ook tijd, moeite én geld wanneer u te weinig kapitaal heeft gevraagd en daardoor al vrij snel voor een tweede maal durfkapitaal moet zoeken.
 • Durfkapitaal: zoeken en vinden
  Nadat u uw businessplan heeft geschreven en uw kapitaalbehoefte in kaart heeft gebracht, kan de zoektocht naar een investeerder beginnen. Maar het is geen rechtlijnig proces. Bezoek daarom zoveel mogelijk evenementen, bijeenkomsten, houd media in de gaten, schakel een intermediair in of presenteer uw businessidee op www.investormatch.nl voor meer dan 1.000 investeerders.
 • Durfkapitaal: de pitch
  U heeft een investeerder gevonden. Dan is het tijd om uw businessplan te verpakken in een presentatie waarin u laat zien dat u een attractieve propositie heeft. Voor het maken van een goede presentatie zijn twee factoren van belang: een duidelijke inhoud en een logische opbouw.
 • Durfkapitaal: het onderhandelen
  Geen enkele onderhandeling is hetzelfde. Maar toch zijn er een aantal punten waarover u en uw investeerder het altijd eens zullen moeten zijn: het businessplan, de waardebepaling, de dealstructuur en de zeggenschap.
 • Durfkapitaal: de overeenkomsten
  Als u en uw investeerder het eens zijn, kunnen de contracten getekend worden. Dit zijn meestal de participatieovereenkomst, de aandeelhoudersovereenkomst, de geldleningsovereenkomst, de statuten en de managementovereenkomst.
 • Durfkapitaal: (na) de deal
  Het is de dag na het ondertekenen van de overeenkomsten. Vanaf vandaag begint de samenwerking met uw investeerder pas echt. Samen gaat u aan de slag om van het bedrijf een succes te maken!

Door: Peter van Meersbergen

Bent u als ondernemer op zoek naar durfkapitaal? Doe dan een financieringsaanvraag en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Direct financiering aanvragen